BLOG: KAT VOOR DE EERSTE KEER NAAR BUITEN

7 jun. 2021 00:00

Veel katten vinden het heerlijk om naar buiten te gaan. Muizen vangen, in de zon liggen en natuurlijk het territorium verdedigen. Daarnaast liggen er ook gevaren op de loer, zoals verkeer, honden, andere katten en het opdoen van vlooien. Hoe bereidt u uw kleine kitten hierop voor? En zet u zomaar de deur open als uw kat voor het eerst naar buiten mag? Geen zorgen! In deze blog leggen we alles uit zodat uw kat rustig op avontuur kan.

Uw kat voor de eerste keer naar buiten laten gaan begint binnen, gewoon met de deur dicht. Er komt namelijk nogal wat bij kijken aan voorbereiding. Zorg er altijd voor dat uw kat gechipt én geregistreerd is met de juiste contactgegevens. Als uw kat dan verdwaalt is, weggelopen of een ongeluk heeft gehad kunnen hulpdiensten u snel bereiken en weten ze dat het geen zwerfkat is. Daarnaast is het belangrijk om uw kat te laten enten en preventief te behandelen tegen vlooien en wormen, omdat ze van alles kunnen oplopen buiten.

Kat voor het eerst naar buiten

Hoe u te werk gaat om uw kat voor het eerst naar buiten te laten gaan, hangt volledig af van de situatie van uw kat. Is het een jonge kat die nog nooit naar buiten is geweest? Of een oudere kat die in een vorige woning niet naar buiten kon? Als u een kitten heeft of jonge kat is het belangrijk dat u wacht met naar buiten gaan tot uw kat alle inentingen heeft gehad en is behandeld tegen vlooien en wormen. Daarnaast is het verstandig om u te verdiepen in castratie en sterilisatie, zeker als u een poes heeft en niet zit te wachten op een nestje kittens. Katers die niet gecastreerd zijn gaan buiten op zoek naar krolse poezen en kunnen zo in gevecht raken met andere katers. Het is waarschijnlijk niet uw bedoeling dat uw kater heel de buurt bezwangerd, maar het is ook nog eens gevaarlijk. Door het vechten kan uw kater flink gewond raken. Daarnaast is uw kat na een castratie of sterilisatie meestal zes maanden oud en kan zich op deze leeftijd ook beter staande houden buiten.

En dan begint het echte werk. Heeft u een achtertuin en is het de bedoeling dat uw kat door een gat of andere opening de tuin uit gaat? Zet dit dan indien mogelijk af voor de eerste keer. Een kat die voor het eerst buiten komt heeft zoveel nieuwe indrukken, geluiden en geuren dat hij wel even bezig is om z’n eigen terrein te verkennen. Neem uw kat steeds even mee naar buiten en blijf erbij. Mocht er dan iets gebeuren, bijvoorbeeld dat uw kat erg schrikt, kunt u snel ingrijpen. Bouw de tijd buiten steeds verder op en neem uw kat dan weer mee naar binnen. Dit kunt u doen door hem te lokken met voer of snoepjes. U kunt ervoor kiezen om uw kat enkele weken gedurende de dag op vaste tijden eten te geven, zodat hij hieraan gewend is. Hierdoor zal uw kat eerder naar huis komen om te eten. Ook kunt u uw kat trainen met bepaalde geluiden, zoals een bel, clicker of sleutels. Maak dit geluid en geef uw kat dan een traktatie. Als u dit geluid buiten maakt weet uw kat dat u in de buurt bent en iets lekkers hebt. Maar vaak is even rammelen met voer of een bakje snoepjes al genoeg voor een sprintje naar huis!
 
 
De eerste keer naar buiten is ontzettend spannend voor een kat. Het kan dus goed zijn dat uw stoere spinner niet eens over de deurdrempel durft. Dan zal u uw kat moeten helpen door hem naar buiten te lokken, te aaien en op z’n gemak te stellen. Ook kunt u uw kat een traktatie geven als hij eenmaal buiten is. Het kan even duren voor uw kat het aandurft om alleen op avontuur te gaan, dus heb geduld! Verder zit er nog een verschil tussen katten die u als portier gebruiken bij de achterdeur en katten die zelf naar binnen en buiten kunnen door middel van een kattenluik. Gebruikt u een kattenluik? Oefen dit dan rustig met uw kat zodat hij goed weet hoe het luikje werkt. Sommige katten durven niet eens op de kattenbak via een luikje, dus het kan best een uitdaging zijn. Kattenluikenkomen in verschillende soorten en maten. Zo zijn er luikjes die recht toe recht aan werken zonder extra’s en kattenluiken met speciale standen voor nacht, dag en dierenarts. Dan kan uw kat wel naar binnen, maar na een bepaalde tijd niet meer buiten. Daarnaast bestaan er kattenluikjes die werken op de chip. Dan valt het luikje in een slot en gaat alleen open als uw eigen kat in de buurt van het luikje komt. Deze leest dan als het ware de chip van uw kat. Zo’n luikje kost wellicht iets meer, maar voorkomt wel dat andere katten zomaar bij u binnenlopen. De schade die ze dan kunnen aanrichten is ongetwijfeld een nog duurder geintje.

Kat naar buiten na verhuizing

Katten zijn vaak erg gehecht aan hun omgeving en een verhuizing kan dan ook een stressvolle gebeurtenis zijn. Geef uw kat ruim de tijd om z’n nieuwe omgeving te verkennen en doe dit in stapjes. Net als toen uw kat de eerste dag bij u kwam is het verstandig om hem eerst in een veilige ruimte of kamer te zetten met een kattenbak, eten, drinken en z’n vertrouwde spulletjes. Is uw kat rustig? Dan kunt hem de rest van het huis laten verkennen. Het is aan te raden om uw kat de eerste periode binnen te houden in het nieuwe huis. Let op: katten kunnen gekke sprongen maken, zeker wanneer ze naar buiten proberen te glippen. Zorg ervoor dat hele gezin eraan meewerkt om de kat binnen te houden. Katten kunnen op zoek gaan naar hun vorige omgeving. Zeker wanneer u in de buurt woont is de kans groot dat uw kat terugloopt naar het oude adres. Maar ook op een totaal andere locatie is dit een probleem. Uw kat loopt dan te dwalen in een onbekende omgeving en let minder goed op andere factoren, zoals het verkeer. Hoe lang u uw kat binnen moet houden na een verhuizing, hangt af van uw kat zelf. Toch wordt vaak een minimum van drie weken aangehouden. Bij andere katten kan dit wel zes tot acht weken zijn. Bij twijfel over een specifieke aanpak kunt u altijd overleggen met uw dierenarts of uw lokale Dierspecialist.

Wel of geen kattenhalsbandje?

Of u uw kat nu wel of niet een halsbandje om moet doen, daar zijn de meningen erg over verdeeld. Daarbij heeft een kattenhalsbandje voor een binnenkat alleen een decoratieve waarde. Het voordeel van een halsbandje voor een buitenkat is dat anderen in één oogopslag kunnen zien dat uw kat een huisdier is en geen zwerfdier. Daarnaast hebben sommige katteneigenaren liever niet dat hun kat vogels vangt en kiezen daarom voor een kattenhalsbandje met een belletje. Zo horen de vogels uw kat op tijd aankomen. Toch zitten er ook behoorlijk wat nadelen aan een kattenhalsband, zeker voor een actieve buitenkat. Zo kan een kat door een gekke beweging met een poot vast blijven zitten in het bandje of zichzelf bijna ophangen door het kruipen in nauwe ruimtes, springen en in bomen klimmen. Wilt u uw kat graag een halsbandje omdoen? Kies dan voor een bandje met veiligheidssluiting. Doorgaans is dit een klikslotje dat losgaat wanneer het bandje onder druk komt te staan of elastiek wat uitrekt, zodat uw kat zichzelf kan bevrijden.

Veilig naar buiten met Dierspecialist

Met de producten van Dierspecialist kunt u uw kat met een gerust hart naar buiten laten gaan. Denk hierbij aan vlooienbestrijdingsmiddelen, ontwormingsmiddelen, diverse kattenluikjes, specifieke voeding voor de buitenkat, snacks ter beloning en kattenhalsbandjes. Uiteraard bent u bij ons ook aan het juiste adres voor alle benodigdheden voor uw binnenkat. Heeft u nog vragen na het lezen van onze blog? Of wilt u graag meer advies over uw kat? Neem dan contact op via onze adviespagina of loop eens binnen bij uw lokale Dierspecialist winkel.

kat-voor-het-eerst-naar-buiten.jpg